Skötselråd

Repor

Repor på stengods kan ibland orsakas av vissa metaller i vissa bestick. Det har alltså inte med stengodset i sig att göra. Vanligaste förekomsten är svarta streck som uppstår när besticken kommer i kontakt med stengodsets yta. Det är alltså inte repor i själva glasyren. För att förebygga detta använd spolglans i diskmaskinen. Citronsyra med lite hett vatten brukar få bort dessa streck och även rengöringsmedel för keramikhällar.

Beläggningar

Ibland uppstår beläggningar på stengods av kaffe och te för att få bort dessa blanda bikarbonat, bakpulver eller maskindiskmedel i hett vatten och låt det stå ett par timmar för att sen diska ur dem och skölj noggrant.

Ugn

Allt vårt stengods går att använda i alla typer av ugnar även mikrovågsugn. Om en tallrik/skål stått i kylen bör den inte sättas i mikron direkt.

Glasvaser

Genomskinliga föremål som är fyllda med vätska kan orsaka brand om de träffas av solens strålar. Klotformade föremål i glas eller plast är mest riskfyllda.

  • Undvik att placera vätskefyllda föremål av glas i fönster eller inne i ett rum där solens strålar kan träffa dem.
  • Lämna inte vätskefyllda föremål i glas obevakade utomhus där risk finns att solens strålar träffar föremålets yta. Var därför uppmärksam på till exempel trädgårdsbord, altan, balkong och växthus.
  • Om du upptäcker bågformade brännmärken runt ett glas- eller plastföremål kan det vara ett tecken på att det finns en brandrisk.